Wędzonki

Wędzonki

Produkty firmy Borowina

Wędzonką określa się wyrób stworzony z mięsa wieprzowego lub mięsa wołowego, który pochodzi od zwierząt z hodowli ekstensywnej. W dawnych latach, kiedy żywność w polskich sklepach sprzedawana była na kartki, wyroby mięsne wędzone były dobrym sposobem na radzenie sobie z pustkami sklepowymi. Jednocześnie jednak Ci, którzy decydowali się na korzystanie z takiej produkcji mięsa mieli do niedawna przeświadczenie, że wędzonki to produkt niższej kategorii. Niegdyś lepsza żywność sklepowa, obecnie stoi w cieniu poszukiwanego wszędzie rarytasu, jakim niewątpliwie jest wędzone mięso wieprzowe. Właściwie trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek święta, czy uroczystości rodzinne bez tych produktów na stole.

O produkcji

Uwędzone kawałki mięsa pozyskuje się świeżo po uboju wieprza. Wynika to po części z tradycji wyrobów wiejskich, które my sami kultywujemy. Zaraz po świniobiciu należy zagospodarować całość mięsa, a wędzenie jest jednym z najlepiej znanych sposób na przedłużenie przydatności do spożycia wyrobów mięsnych. Jednocześnie pamiętajmy, że o prawdziwej produkcji mięsa wędzonego można mówić jedynie w przypadku, gdy mamy do czynienia z naturalnie pozyskanym mięsem, które następnie było przyprawiane bez dodatków chemicznych wspomagaczy. Dzięki wędzeniu mięso wieprzowe uzyskuje smak, aromat i pożądany kolor.